Projekat “CLIO na Balkanu – jačanje mreže nastavnika istorije i unapređivanje prakse nastave istorije kao alata za pomirenje u regiji” u svojoj osnovi ima ojačavanje saradnje između nastavnika istorije u 5 zemalja – BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonije i Kosovo – i promovisanje odgovornog pristupa nastavi istorije koja doprinosi pomirenju i osnaživanju povezanosti regiona. Projekat je podržan od strane Western Balkans Fund.
Udruženje nastavnika Historije-Istorije-Povijesti EUROCLIO HIP BiH implementira projekat u saradnji sa partnerima: Udruženje za društvenu istoriju – UDI Euroclio, Asocijacija nastavnika istorije u Makedniji ANIM, Udruženje profesora istorije Crne Gore HIP MONT I Shoqata e Mësimdhënësve të Historisë së Kosovës SHMHK.
Projekat se provodi na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova i Crne Gore.
Tema projekta jeste istorija Jugoslavije. Nastavnici iz svih zemalja su dobili priliku da pripreme, podjele i praksi primjene nastavne jednice o temi „Jugoslavija – 100 godina poslije. Lekcije koje (ni)smo naučili“.
Nakon provedenog javnog konkursa odabrano je ukupno 15 radova u svih 5 zemalja u kojima se projekat implementira. Kriterijumi kojima se žiri vodio prilikom ocjenjivanja radova su bili usmjereni ka:

• primjerima dobre prakse korišćenja inovativnih nastavnih metoda i oblika rada;
• ostvarenosti osnovnih didaktičkih principa nastave;
• primjeni metoda multiperspektivnosti u nastavi;
• razvijanju kritičkog mišljenja kod učenika;
• podizanju svijesti i razvijanju dijaloga o zajedničkoj prošlosti u cilju ostvarivanja pomirenja;
• Osnaživanju kompetencija nastavnika kako da predaju kontroverzne i osetljive teme u nastavi istorije.

Sve radionice su predstavljene na seminaru koji je održan u Bajinoj Bašti krajem avgusta 2018. Nastavnici koji su bili učesnici seminara i stručni žiri su glasali za najbolju nastavnu praksu.
Pobjednica je Fetnan Dervish iz Prizrena, koja je autorka radionice “Biti Jugosloven”.

Svaka od radionica sadrži Opis toka časa sa materijalima I linkovima za učenike I nastavnike, kao I Power point prezentaciju. Neke od radionica sadrže I kratke filmove namjenjene za rad učenika.
Svaki od autora je odabrao na kojem jeziku će pripremiti materijale, te su zastupljeni, srpski, bosanski, crnogorski, makedonski I albanski jezik.
Naša želja je da ovi materijali, pripremljeni od strane naših kolega, nastavnika iz osnovnih I srednjih škola, nađu svoj put do učionica širom regiona. Budite slobodni da nam se obratite sa komentarima, sugestijama, pitanjima, kritikama. Rado ćemo primiti I pohvale. Naša adresa cliohipbih@gmail.com vam je na raspolaganju.