190710-Clio-HIP-Project-Single-14

Sjećanje u pokretu

Završeni

Donator

Forum Civil Peace Service / Forum Ziviler Friedensdienst e. V.(forumZFD)

Status u projektu

Partner

Period implementacije

mart - decembar 2014.

Projekat Sjećanje u pokretu je partnerski projekat Forum Civil Peace Service|Forum Ziviler Friedensdienst e. V.(forumZFD) , EUROCLIO HIP BiH-a , Anne Frank House (the Netherlands), Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR BiH), realizovan u 2014.godini.

Rodila se ideja da se pripremi jedan pedagoški alat 2014. koji će biti baziran na dotadašnjim projektima “Memory walk” (Šetnja kroz sjećanja) i “MOnuMENTImotion”- Umjetnost suočavanja s prošlošću (inspirirani izložbom MOnuMENTI). EUROCLIO HIP BiH tim je kao stručni partner imao zadatak pripremiti pedagoški materijal koji će omogućiti korištenje postojećih materijala u obrazovne svrhe u širem kontekstu. Paket pedagoškog materijala obuhvaćenog projektom “Sjećanja u pokretu” rezultat je zajedničkog rada multikulturološkog tima profesora i nastavnika iz Bosne i Hercegovine, historičara i historičara umjetnosti iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, koji su uzeli u obzir i doprinose predstavnika nevladinih organizacija koje rade na nenasilnom rješavanju sukoba, izgradnji mira i pitanjima ljudskih prava, a materijal je dostupan na jezicima Bosne i Hercegovine, engleskom i njemačkom jeziku.
Glavna je namjera nastavnog alata da mlade ljude u Evropi potakne na to da se angažiraju u oblasti historije i da se kritički osvrnu na javnu kulturu memorijalizacije. Materijal sadržan u ovom nastavnom alatu bi trebao potaći mlade ljude da aktivno rade na stvaranju prostora za konstruktivni dijalog, suočavanju sa različitim percepcijama, razmjeni novih gledišta i kritičkom osvrtu na vlastitu prošlost i prošlost drugih. U konačnici, prepoznavanje univerzalnih karakteristika memorijalizacije širom Evrope može pomoći da se prevaziđu dominantni javni diskursi i granice koje postoje u svakom društvu. U septembru 2014. godine započela je serija uspješnih projekcija i pilot-radionica u Sarajevu, Doboju, Maglaju, Tesliću, Tešnju “Spomenici i mjesta sjećanja su okamenjeno pamćenje“. Projektom je obuhvaćen veliki broj mladih ljudi, stručnjaka uključenih u obrazovne procese i drugih. Projekat je zaživio na regionalnom nivou i doživio je svoje drugo dopunjeno izdanje koje se i danas aktivno primjenjuje. Projekat je realizovan uz finansijsku podršku BMZ-a (Bundesministerium fur wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung).

Sjećanje u pokretu ─ predagoški alat o kulturi sjećanja

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi