Doprinos izradnji mira putem jačanja kompetencija nastavnika istorije za podučavanje o teškim i osjetljivim temama

Aktivni

Donator

REKOM mreža pomirenja

Period implementacije

april – juni 2024.

Projekat „Doprinos izradnji mira putem jačanja kompetencija nastavnika istorije za podučavanje o teškim i osjetljivim temama“ prvenstveno je usmjeren na nastavnike istorije. Teme koje se odnose na sukobe 1990-tih godina dvadesetog vijeka su dio nastavnih planova i programa u BiH. Međutim, nastavnici koji treba da tumače ove teme, koje su uglavnom vrlo teške i osjetljive, nisu adekvatno pripremljeni niti dobijaju dovoljnu podršku kako bi osjetljive teme predstavili učenicima.


Ovaj projekat pruža podršku nastavnicima i to kroz obuke koje su usmjerene na kognitivne i emocionalne aspekte učenje. Obrazovni materijali koje smo pripremili promovišu nastavu istorije kao sredstvo obrazovanja za mir. Naš obrazovni pristup podrazumijeva kritičko preispitivanje prošlosti i odmak od nastave istorije koja je usmjerena samo na žrtve sopstvenog naroda (upravo suprotno onome što važeći udžbenici istorije u BiH promovišu).


Putem obuka i različitih obrazovnih materijala nastavnici će dobiti priliku da na multiperspektivan način pristupe temama sukoba 1990-tih godina. Osim konkretnih nastavnih materijala i modela časova, nastavnici će proći i obuku o ključnim aspektima prepreka koje stoje pred njima kada se suočavaju sa vlastitim traumama, kako regulisati emocije u učionici među učenicima ali i konkretne strategije kako podučavati o teškim i osjetljivim temama.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi