190704-Clio-HIP-Project-Single-7

ePACT education partnership advocacy capacity building transformation

Završeni

Donator

Austrijska razvojna agencija

Status u projektu

Partner

Period implementacije

2016 - 2017.

ePACT je bio zajednički projekat EUROCLIO (Evropsko udruženje nastavnika historije) i CDRSEE (Centar za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi) koji je realizovan sa regionalnim partnerskim Udruženjima nastavnika. Cilj projekta je razvoj i implementacija novih didaktičkih modela i promocija nastave historije u zemljama zapadnog Balkana.

ePAKT predstavlja obrazovno partnerstvo za podršku reformi, izgradnji kapaciteta i transformaciji.
Neki od ciljeva projekta su bili i pružanje doprinosa održavanju procesa demokratizacije i smanjenju mogućnosti sukoba u zemljama Zapadnog Balkana kroz reformu i implementaciju promjena u školskom sistemu koje će se odraziti na demokratizaciju obrazovanja. Projekat nastoji okupiti obrazovne vlasti i civilno društvo kako bi zajednički reformirali obrazovanje i škole u regionu kako bi razvili kritičko mišljenje i aktivno građanstvo među studentima. Ove dvije kompetencije su ključni pokretači svih oblika razvoja, a posebno razvoj živog civilnog društva koje je spremno zaštititi i braniti demokratske vrijednosti, rodnu ravnopravnost, okoliš i razviti kulturu nenasilnog rješavanja sukoba. Projekat je realizovan u nekoliko faza i rezultirao je objedinjenim finalnim izvještajem koji služi i kao preporuka za dalje korake u procesu demokratizacije, pripremi i realizaciji obrazovnih reformi i osnaživanju građanskog aktivizma.

Ovdje preuzmite materijal  “Kako nastavnici vide trenutno stanje i budući razvoj u nastavi istorije na Zapadnom Balkanu”

Ovdje preuzmite materijal  “Annexe 5 Teachers On Teaching ePACT Report”

ePACT: Education Partnership for Advocacy, Capacity-Building and Transformation

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nema proizvoda u korpi