Regionalni seminar za nastavnike historije u Bajinoj Bašti

Udruženje nastavnika i profesora historije/istorije/povijesti EUROCLIO HIP BiH u partnerstvu sa sličnim organizacijama iz regiona održaće seminar u Bajinoj Bašti, Srbija u periodu od 29. 8. do 1. 9. 2018. godine. Ovaj regionalni seminar koji će okupiti 35 nastavnika iz 5 zemalja dio je projekta Clio in the Balkans – Enhancing history teachers network and impoving the practice of teaching history as tool for reconciliation in the region. Što se tiče Bosne i Hercegovine, na seminaru će svoje radove prezentovati: Ljiljana Šućur, Mirjana Trbojević/ Nada Đaković i Selma Rustempašić. Autori će prikazati svoje primjere dobre nastavne prakse na temu ”Jugoslavija – 100 godina poslije. Lekcije koje (ni)smo naučili.”

Ciljevi seminara su: promocija kritičkog razmišljanja o zajedničkoj prošlosti i naslijeđu Jugoslavije, podizanje svijesti i promocija debate i dijaloga o zajedničkoj prošlosti, promocija dodatnog nastavnog materijala i dobrih primjera nastavne prakse o osjetljivim i kontroverznim temama te pružanje podstreka nastavnicima da razvijaju nove nastavne modele i materijale koji će biti inspiracija za stručne diskusije o prošlosti i kulturi sjećanja kako u učionicama tako i van školske sredine.

Očekivani rezultati seminara su: promovisan zajednički pristup u nastavi historije o temama iz zajedničke prošlosti u Jugoslaviji, data podrška stručnom usavršavanju i treningu nastavnika, ojačana regionalna saradnja, predstavljene najbolje nastavne prakse te dat konkretan doprinos u razvoju metodologije multiperspektivnog pristupa osjetljivim i kontroverznim temama iz prošlosti.

Donator za projekat je: Western Balkans Fund (Fond za Zapadni Balkan)

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.