pexels-photo-110124

Udruženje nastavnika i profesora historije/istorije/povijesti u BiH EUROCLIO HIP implementira projekat Istorija za budućnost – faza II koji je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost. Putem implementiranja projektinih aktivnosti želimo ojačati saradnju između nastavnika u osnovnim školama u BiH, posebno nastavnika istorije, demokratije i ljudskih prava, te nastavnika razredne nastave. Opštine iz kojih dolaze nastavnici su opštine partneri koje su od ranije uključene u aktivnosti projekta PRO-Budućnost.

Implementacijom  projektnih aktivnosti uspostavićemo saradnju između nastavnika u osnovnim školama u BiH, posebno nastavnika istorije, demokratije i ljudskih prava, te nastavnika razredne nastave iz slijedećih opština: Doboj, Maglaj, Tešanj, Teslić, Modriča, Gradačac, Sanski Most, Prijedor, Novi Grad i Bosanska Krupa.

Lokalna istorija – učenje o bližoj i daljoj prošlosti lokalne sredine, odnosima sa susjedima, običajima, tradiciji, nisu dio zvaničnog plana i programa, kao ni nastava zasnovana na korištenju istorijskih izvora i multiperspektivnom pristupu. Opisano stanje je jedan od uzroka nerazumijevanja i nepovjerenja među narodima, kako u lokalnim sredinama, tako i šire. Upoznavanjem i učenjem jednih od drugih, moguće je prevazići podjele i pronalaskom dobrih primjera saradnje i dobrosusjednih odnosa, moguće je uticati na povećanje povjerenja među mladima i doprinijeti procesima izgradnje mira u BiH.. Upoznavanjem i učenjem jednih od drugih, moguće je prevazići podjele i pronalaskom dobrih primjera saradnje i dobrosusjednih odnosa, moguće je uticati na povećanje povjerenja među mladima i doprinijeti procesima izgradnje mira u BiH.

Nastavnici će zajednički indentifikovati teme i oblasti koje su značajne za njihove lokalne zajednice, a koje nisu adekvatno zastupljene u nastavnim planovima i programima. S druge strane, projektni tim će posebnu pažnju posvetiti pitanjima koja su značaja za procese pomirenja i ojačavanja mira i povjerenja među narodima u BiH, sa posebnim aspektom na teme koje su od značaja susjednim zajednicama.

PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je četverogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Pored toga, učesnici ove radionice će imati priliku da uzmu učešće i u radu ljetnje škole u organizaciji EUROCLIO koja okuplja preko 80 nastavnika istorije iz 10 zemalja . To će biti prilika da se nastavnici iz BiH upoznaju, razmjene iskustva i nauče nešto novo od kolega iz zemalja okruženja i Evropske unije.

Projekat se odvija uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID-a kroz projekat PRO-Budućnost koji implementira CRS (Catholic Relief Services) zajedno sa partnerima.

 

Period implementacije : mart – septembar 2016.