Home · Blog · Vijesti : Organizovane promocije materijala ‘U potrazi za lokalnom istorijom’ u Tešnju i Doboju
img_20161024_190939

Euroclio HIP BiH je u saradnji sa PRO-Budućnost organizovao promocije dodatnog nastavnog materijala ‘U potrazi za lokalnom istorijom’ u Tešnju 21. i u Doboju 24. oktobra.

To je bila prilika da nastavnicima istorije, demokratije, razredne nastave, muzejskim pedagozima, učenicima i svim drugim zainteresovanim pojedincima iz tih gradova predstavimo zbirku radionica, ali i projekat “Istorija za budućnost – faza II”.Posebnu zahvalnost dugujemo Muzeju u Tešnju, te Udruženju porodica sa četvoro i više djece iz Doboja Budućnost 4+ koji su nam mnogo pomogli i svojim djelovanjem omogućili da se predstavimo u ova grada.

Pedagoški materijal „U potrazi za lokalnom istorijom“ finalni je produkt projekta Istorija za budućnost – faza II i predstavlja pet radionica o temama iz lokalne istorije gradova: Doboj, Maglaj, Tešanj, Teslić, Modriča, Gradačac, Sanski Most, Prijedor, Novi Grad i Bosanska Krupa. Teme su identifikovali učesnici projekta – nastavnici osnovnih škola iz spomenutih gradova kao značajne za njihove lokalne zajednice, sa posebnim naglaskom da iste nisu u dovoljnoj mjeri zastupljene u nastavnim planovima i programima. Svaka od radionica vezana je za zajedničke teme iz lokalne istorije susjednih gradova – opština koje su partner opštine u projektu Pro Budućnost.
Projektni tim je posebnu pažnju posvetio pitanjima koja su značajna za procese pomirenja i ojačavanja mira i povjerenja među narodima u BiH, sa posebnim aspektom na teme koje su od značaja susjednim zajednicama. U ovom nastavnom materijalu dat je fokus na aktivne metode nastavnog rada koje podrazumijevaju da učenici sami istražuju (uz podršku nastavnika) i formiraju sopstvene zaključke, koji ne moraju biti u skladu sa uvriježenim narativima. Princip korištenja multiperspektivih istorijskih izvora nalazi se u osnovi materijala prvenstveno da bi učenici mogli razviti svijest o postojanju različitih tumačenja istih istorijskih događaja.

Kultura dijaloga s ciljem izgradnje povjerenja i pomirenja među građanima svih etničkih grupa mora počivati na razumijevanju istorijskog konteksta, a prvenstveno uvažavajući prilike na nivou mikro-zajednica. Ova oblast nepravedno je zapostavljena u svim zvaničnim nastavnim planovima i programima.

Djelić atmosfere pogledajte na slikama.

img_20161024_200650

img_20161021_171224

img_20161021_171259

Copyright © 2015 GajbaStudio

Sajt je podržan od strane Fonda otvoreno društvo BiH