Alternativni kurikulum za historiju/istoriju/povijest u Bosni i Hercegovini

Udruženje nastavnika i profesora historije/istorije/povijesti u BiH EUROCLIO HIP radi na projektu Alternativni kurikulum za historiju/istoriju/povijest u Bosni i Hercegovini – doprinos promoviranju humanizma u nastavi historije i suočavanju s bosanskohercegovačkim kontroverzama koji je podržan od Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine koji je i donator ovog projekta.

Svjesni smo činjenice da u udžbenicima dominira nacionalna perspektiva koja često dovodi do nekritičkog promišljanja i neafirmaciji univerzalnih vrijednosti, a obrazovne institucije malo kad pokazuju neki veći interes za modernizaciju nastavnih planova i programa. Isto tako u nastavi se većinom obrađuju teme iz vojne, političke ili ekonomske historije dok se kulturna historija zanemaruje. Fokus ovog projekta je na razvoju kritičkog mišljenja, na promoviranju univerzalnih ljudskih vrijednosti i na poticanju multiperspektivnosti čime želimo utjecati na promjenu stavova nastavnika o onome što je važno i nevažno u nastavi. To bi se ostvarilo kroz kreiranje alternativnog modela kurikuluma.

Projekat će biti realizovan kroz 7 aktivnosti, u kojima će biti uključen cjelokupan tim. Tim projekta čine bosanskohercegovački stručnjaci, profesori i nastavnici iz oblasti historije/istorije/povijesti koji će zajedničkim snagama ostvariti sve ciljeve i zadatke koji su postavljeni. Kroz tih 7 aktivnosti tim će vršiti razna istraživanja nastave historije, analizirati postojeće nastavne planove i programe, organizovati brojne javne tribine kako bi se na neki način komuniciralo sa javnosti, kreirati alternativni kurikulum, prezentirati svoja postignuća, pojačati profesionalni kapacitet, pratiti razne projekte i slično.

Period realizacije projekta: 01. 02. 2018. do 30. 09. 2019.

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.