Alternativni kurikulum – Tribina u Banja Luci

 

 

EUROCLIO HIP BIH – Udruženje nastavnika i profesora historije/istorije/povijesti Bosne i Hercegovine organizira javnu tribinu u okviru projekta Alternativni kurikulum za historiju/istoriju/povijest u Bosni I Hercegovini  – doprinos promoviranju humanizma u nastavi historije i suočavanju s bosanskohercegovačkim kontroverzama. Projektom želimo doprinijeti unaprijeđenju nastave istorije u BiH kroz razvijanje, uspostavljanje i testiranje zajedničkog pristupa nastavi istorije u sva tri nastavna plana i programa u BiH za osnovne škole. Fokusom na razvoj kritičkog mišljenja, na promoviranje univerzalnih ljudskih vrijednosti i na civilizacijske vrijednosti kroz historiju želimo ponuditi alternative važećim (državnim) kurikulumima, posredno ih mijenjati te uticati na promjenu stavova nastavnika o važnom i nevažnom u ciljevima nastave historije.

Na ovoj drugoj po redu javnoj tribini želimo prezentirati rezultate istraživanja nastavnih planova i programa u našoj zemlji, primjere pozitivnih praksi iz susjedstva i Evrope te rezultate upitnika provedenog među nastavnicima historije/istorije/povijesti u Bosni i Hercegovini. Time se želi potaći rasprava o postojećim nastavnim planovima i programima kao i potencijalu koji nudi alternativni kurikulum za nastavu historije/istorije/povijesti. Kroz diskusiju sa učesnicima nadamo se da ćemo identificirati potencijalne teme kojima nastavnici u svojoj praksi promoviraju upravo univerzalne vrijednosti kao što su mir, jednakost, sloboda, ravnopravnost, život itd., a koje nisu u dovoljnoj mjeri vidljive u postojećim nastavnim planovima i programima.

Tribina se održava u subotu 15. 12. 2018. godine u prostorijama Socijalno- edukativnog centra – SEC (dr. Mladena Stojanovića 6, Banja Luka) sa početkom u 12 sati.

tribina Banja Luka – poziv i program

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.